Portfolio

A selection of our client work, and internal experiments.

Museum of The Bulgarian national music and dance art

The project is a work out of master degree of architecture by The University of Architecture, Civil Engineering and Geodesy, Sofia, Bulgaria.  The building consists of exposition halls, a small concert hall, an academic and an administrative body and a thematic library.

 

Situation plan-

The plot is situated in the down town of Sofia on “Shipcheski prohod” avenue in the close proximity of “Universiada” sport hall and the National Music Academy. There is a very convenient communication by public and private transport. The building is situated in a way that forms united front towards “Shipcheski prohod” avenue and “L.Stoyanov” street and at the same time a park area facing the sport hall and the academy.

Access is provided from all directions. The main entrance is planned from “Shipchenski prohod” avenue and a secondary entrance from “L.Stoyanov” street. A connection with the park area is provided through the café-lobby and an entrance facing “Universiada” sport hall.

 

Architecture forms and volumes –

The idea of the building architecture and volumes is directly reflected by its functional solution forming a structure distinguished from the surrounding buildings with distinct and sharp shapes. The concept is related with the idea of music and art using the same passion and provokes emotions in the visitors.

The building could be demarcated into four components, organized by their function. The strongest expression is pawn to the two bodies with irregular form and blind facades in which are located the exposition halls and the library. The concert hall is located into a form that follows the rules for good acoustic and visual qualities.  Simple and harmonious body finds its place at the back with academic and administrative function. There is a small amphitheater in the park area intended for outdoor performances and makes the transition of the building with the ground.

 

Functional plan

Entering the building the visitor falls into a wide lobby that unites the separate bodies of the complex turning them into one union, a lighted environment which is in contradistinction to the blind facades. The exposition is developed into three levels for witch overcome are used several ramps that forms a continuous pedestrian walk line.

Construction

The construction is of reinforced concrete and steel frames used for the different bodies.

 

Facades

For the facades are used natural materials such as metal, wood and stone. The dynamic of the bodies is increased by the metal and its influence. The gaps are an interesting part of the façade – there is hidden illumination in each of them so making the building strongly active and remarkable during nights.

 

Interior

The exterior facing continues in the interior making the transition between outside and inside. The interior is clear and is used as a background for the exposition avoiding distracting the visitors.